Tips til hvordan du mindsker dit brændstofsforbrug
Svenske batmiljo.se bruger det meste af deres tid på at indsamle information om hvordan man forbedre bådmiljøet.
Her følger lidt tips og råd fra dem om hvordan man mindsker sit brændstofsforbrug.
Tips til at mindske brændstofforbruget!
Der findes mange faktorer som gør at din båd bruger unødigt meget brændstof. Det er ikke blot ved at tanke med alkylatbenzin eller skifte til en mere effektiv bådmotor at man kan mindske udslippet af miljøfarlige emner i vandet. Ved at blive mere opmærksom på måden man benytter sin båd kan man spare på brændstoffet og dermed medvirke positivt til miljøet.
Her kommer nogle anvendelige råd:
- Tag ikke unødig vægt med i båden, fjern det du ikke behøver på turen - det betaler sig! Hvis du eksempelvis ikke skal anvende vand fra tanken så sørg for at den er tom.
- Tøm septiktanken ved tømningstation så ofte som muligt.
- Sørg for at det som du medbringer på båden er fornuftigt pakket. Båden skal hverken være fortung eller bagtung.
- Sænk farten, du sparer mere brændstof end du tror!
Med eco-driving kan du mindske brændstofforbruget gennem en tilpasning af farten efter omstændighederne. Ved bare at holde farten et par knob under topfarten mindsker du forbruget reelt!
Økonomisk fart:
- For en 7- metersbåd ligger den økonomiske fart normalt omkring 18 knob
- For en 9- metersbåd ligger den økonomiske fart normalt omkring 20 knob
- For en 11- metersbåd ligger den økonomiske fart normalt omkring 23 knob
- Farten varierer naturligvis fra båd til båd afhængigt af hvad deres topfart er konstrueret til, men generelt kan man sige at man skal køre lidt over planningsfart. Test at sejle i den økonomiske fart og trim powertrimmet. Du vil mærke en ændring i dit brændstofforbrug!
Tjek propellerne på din motor:
Hvis motoren på din båd kan trimmes i højdeleddet bør du regelmæssigt undersøge dine propeller. De kan let køre på noget som kan skade dem. Skadede propeller gør motoren mindre effektiv hvilket øger brændstofudledningen. Det vigtigste er at propellen fremkant er i god stand. Slagskader i fremkanten kan man ofte selv fikse. De udbedres ofte blot ved hjælp af 2 hammere. Hold den ene på bagsiden som modstand og slå forsigtigt bulen ud – byt side så skaden bliver mindre fra begge sider. Bank ikke for meget idet bladet kan blive for tyndt. Du kan endda tage en fin stålfil og slibe de mindre skader. Herefter benyttes fint sandpapir på en klods. Sørg for at det bliver slibet jævnt. Større skader kan oftes udbedres af en fagmand eller alternativt skal propellen udskiftes.
Rengør båden og mindsk brændstofforbruget:
At have en beskidt båd er ligesom at køre bil med håndbremsen trukket. Begroning under båden kan oftes renses bort og dette vil kunen mærkes under sejladsen! Du kan gøre det selv - sejl ind i en vig med lavt vand, hop i og skrub begroningen væk med børste og svamp. Alternativt kan du benytte et bådrens i en lokal havn.
Læs gerne mere om hvordan du som bådmenneske kan gøre mere for miljøet på www.batmiljo.se.