Watski Logo Light
Søgeforslag
Viser Af Produkter
Vis alle

Watski svarer på alle dine spørgsmål om bundmaling

Store Guide om Bundmaling: Hvad, hvordan og hvorfor? Vi svarer på alle dine spørgsmål om bundmaling.

Vi gennemgår blandt andet, hvilken bundmaling du skal vælge afhængig af, hvor din båd ligger, hvordan du maler, hvad der er vigtigt at tænke på og meget mere!

Hvad er bundmaling?

Bundmaling bruges til at reducere friktion i vandet, samtidig med at den holder vækst og andet fra at fæstne på skroget. Det reducerer også brændstofforbruget og beskytter farvesystemet og skroget. Det er vigtigt at bruge den rigtige bundmaling, så læs derfor produktbeskrivelserne omhyggeligt, før du bestiller, eller kontakt vores kundeservice for hjælp.

Man kan opdele bundmaling i to grupper:

Selvpolerende (blød) Bundmaling
Effektiv fulddækkende teknik, der passer til de fleste typer både. Malingen opløses med en kontrolleret hastighed, så der altid er et nyt underlag i kontakt med vandet. Selvpolerende bundmaling er effektiv mod overvækst. For alle både, hvor man ønsker permanent beskyttelse mod vegetation.

Hård Bundmaling
En hård bundmaling indeholder bindemidler, som er hårde og uopløselige. Malingen har en konstant overflade, som ikke reduceres over tid, i modsætning til selvpolerende bundmaling. Det er derfor et passende valg, hvis båden ofte transporteres på trailer. Takket være den hårde overflade tager det længere tid for biociderne at blive eksponeret for saltvand. Malingen bliver efterhånden porøs og skal let slibes, før ny bundmaling påføres. Hård bundmaling tåler også højere hastigheder end en selvpolerende maling.

Hård bundmaling vs. selvpolerende bundmaling

Hvilken bundmaling?

Vi får mange spørgsmål om det betyder noget, om man vælger en billig eller dyr maling, og svaret er uden tvivl JA. Forskellen mellem malingene ligger for det meste i bindemidlet i malingen. Bindemidlet regulerer, at biociderne frigives i den rigtige takt. I billigere malinger frigives de ofte alt for hurtigt, hvilket resulterer i dårlig beskyttelse lige til ''vækstsæsonen'' i slutningen af august. En anden stor forskel er andelen af kobber i malingen. Kobber er giften i malingen, og det kan variere meget, hvor meget forskellige mærker bruger. En maling med mindre andel kobber er oftere billigere.

Hvilken maling du skal bruge bestemmes af geografisk placering på båden, tidligere brugt bundmaling, type båd samt love og bestemmelser.

OBS! Har din båd et aluminiumsskrog, skal båden males med bundmaling, der har hvidt kobber og ikke rødt kobber, som er det mest almindelige.

Hård bundmaling

Hård bundmaling er en type bådbundsmaling, der skaber en stærk og holdbar overflade på bådens skrog. Denne type maling er designet til at beskytte mod vækst af alger, snegle og andre organismer, der kan sætte sig fast på båden og sænke dens hastighed. Den hårde overflade gør det svært for væksten at sætte sig fast og letter også rengøringen af bådens skrog. Hård bundmaling kan være en effektiv måde at opretholde bådens ydeevne og mindske behovet for hyppig vedligeholdelse.

Selvpolerende bundmaling

Selvpolerende bundmaling er en type bådbundsmaling, der anvender avanceret teknologi til at opretholde sin effektivitet over tid. Denne type maling indeholder særlige tilsætningsstoffer, der gradvist frigives, når båden bruges og kommer i kontakt med vand. Disse tilsætningsstoffer hjælper med at holde bunden af båden ren fra algevækst, havtulipaner og andre organismer ved at skabe en overflade, der er ugunstig for deres vækst.

Den selvpolerende egenskab ved denne type bundmaling betyder, at den gradvist frigiver nye aktive ingredienser, når den udsættes for vandbevægelser og slid. Dette betyder, at bunden af båden forbliver ren og beskyttet selv i længere perioder uden behov for regelmæssig rengøring eller vedligeholdelse.

Selvpolerende bundmaling er særligt fordelagtig for både, der er i regelmæssig brug, og som sejler i områder med høj marineorganisme vækst. Ved at reducere behovet for manuel rengøring og vedligeholdelse kan selvpolerende bundmaling spare både tid og penge for bådsejere, samtidig med at den bidrager til at opretholde bådens præstation og brændstofeffektivitet.

Biocidfrit bundmaling

Der findes bundmaling uden biocider til at bekæmpe påvækst. Disse malinger er typisk hårde og skaber en meget glat overflade, hvilket gør det svært for påvæksten at fæstne sig. Nogle af dem har også en selvrensende effekt, hvor påvæksten falder af med høj hastighed.

Hvor meget bundmaling går der til?

Hvor meget bundmaling der går til er meget individuelt afhængig af forholdene, men det er muligt at estimere mellem tommelfingeren og pegefingeren. Det, der er vigtigt at huske på, er at påføre bundmaling i henhold til vejledningen på malingdåsen. Nedenfor finder du en tabel, der giver en pegepind.

Tid til maling

Nu hvor vi ved, hvad bundmaling er, hvilken type maling vi skal bruge, og hvor meget der vil gå til, er det tid til at lære, hvordan man maler. Husk altid at læse instruktionerne på malingdåsen for tilpasset fremgangsmåde for din maling.

Hvordan maler man med bundmaling?

Nu gennemgår vi, hvordan du forbereder dig selv og båden samt hvordan du påfører bundmalingen.

Før du begynder at male, er det vigtigt at finde ud af, hvilken maling du skal bruge. Hvilken maling du skal bruge bestemmes af geografisk placering på båden, tidligere brugt bundmaling, type båd samt love og bestemmelser.

Hvis du er usikker på, hvilken bundmaling der tidligere er brugt på skroget, bør du forsegle overfladen med Vinyl Primer, hvis du skal male med Jotun, og Primocon, hvis du bruger International. Dette gør du for ikke at den gamle bundmaling skal påvirke egenskaberne ved den nye.

Hvis dit beskyttende lag er beskadiget, bør du fjerne det, indtil du når et solidt lag. Hvis du har nået helt ned til gelcoat, skal du bruge Antipest, hvis du bruger Jotun, og Gelshield, hvis du bruger International, påfør angivet antal lag.

  1. Beskyttelse & Forberedelse
    Dæk de områder, der ikke skal males, før du begynder at male. Dette gør du bedst med et opløsningsmiddelresistent materiale. Det er også vigtigt at beskytte dig selv og andre, der skal male! Brug beskyttelse, såsom ordentligt arbejdstøj, handsker, beskyttelsesbriller og åndedrætsværn. Tjek vejledningerne på produktets etiket og tekniske datablad for at forsikre dig om, at udstyret er egnet til arbejdet.

    Husk, at når du maler, bør det være følgende:
    - 5 grader ved epoxigrund
    - Ikke fugtigt, ingen dug eller lignende
    - Ikke direkte sollys
    - Stille, ingen vind
    - Ingen insekter
    - Husk at dække jorden med plast og at rydde op efter dig!
  2. Værktøj
    Rulle: Brug en rulle beregnet for bundmaling. Disse er tilpasset for at give et jævnt og pænt slutresultat.
    Pensel: Brug en opløsningsmiddelresistent pensel på de områder, du ikke når med rullen.

    Vær godt forberedt, ikke stresset, hav det rigtige udstyr. Når du skal udføre malerarbejde på en båd, er forarbejdet vigtigt! Brug sandpapir, spartel, rulle. Hvis du opnår et godt resultat, er det ren balsam for sjælen.
  3. Bundmalingen
    Malingen skal røres godt om, før du kan begynde at male, helst mere end mindre. Komponenter som kobber og zink synker nemlig til bunden af dåsen. Husk, at omrøringspinden skal være ren, så du ikke tilfører forureninger til malingen.

  4. Bundmaling
    Læs nøje vejledningen på malingdåsen og påfør derefter anbefalet mængde bundmaling. Det kræves oftest flere lag. På områder, der udsættes for større friktion, kan du stryge et ekstra lag på, dette gælder for eksempel forstavnen, agter ved propellen og langs vandlinjen. Når du kommer til ror, propel og trimflaps, kan du have brug for en anden type bundmaling, da disse ofte består af bronze eller andre legeringer.

Hvor ofte skal man bundmale båden?

Hvis du har bundmalet din båd, bør du gøre dette en gang om året før søsætning. Er du usikker, kontakt vores kundeservice for hjælp.


Hvor mange lag bundmaling?

Bundmalingen påføres første gang med to lag, og ved vedvarende vedligeholdelse er et lag nok. Har du tidligere brugt selvpolerende bundmaling, behøver du oftest ikke at skrabe eller slibe før maling. Hurtigt og let!

Husk altid at læse vejledningen på malingdåsen, da antallet af lag kan variere mellem mærker.

Endelig vil vi nævne, at der findes miljøvenlige alternativer for at holde båden ren og fin. Hvis du vælger ikke at bundmale båden, findes der børstevaskere og spuleplader på flere steder rundt om i landet. Disse kan ofte bruges, selvom man har hård bundmaling, men lokale regler gælder.

?
Indkøbskurv
Log ind
Glemt dit kodeord?
Bliv medlem
Allerede medlem? Log ind her for at nyde alle fordelene
Glemt password
Skriv din email nedenfor, og vi sender dig en email med instruktion om hvordan du nulstiller dit kodeord.